Ruimte voor werk staat onder druk. De sterke focus op woningbouw en stijgende vastgoedprijzen leiden ertoe dat de maakindustrie uit de stad wordt gedrukt. En dat is zonde. Want een stad heeft werk nodig. En werk heeft de stad nodig. Hoe zorgen we ervoor dat werk de stad niet hoeft te verlaten?
Met deze vraag, als rode draad, zullen we de rol van maakindustrie en creatieve maakgemeenschappen in de stadsvernieuwing willen verankeren, in de toekomstvisie van de Achtersluispolder, met De Hoop 2.0 als concrete casus.
Maakgemeenschap De Hoop 1.0 streek 5 jaar geleden neer in een oude kartonfabriek op industrieterrein de Achtersluispolder, midden in de rafelrand tussen Amsterdam en Zaandam. In de open loods van 10.000 m2 bouwden we onder de vleugels van de Stichting Crealisatie in anderhalf jaar tijd zo’n 170 ateliers, studio's en werkplaatsen die gebruikt worden door ruim 200 makers, ambachtslieden, creatieven en kunstenaars. Dat gebruik is momenteel tijdelijk en met De Hoop 2.0 willen we naar een permanente locatie in de Achtersluispolder, met tegelijktijdig uitbreiding van ons aanbood naar circulariteit, wonen & werken.
Hoe ziet wonen & werken in de toekomstig Achtersluispolder uit? Welke innovatieve plannen heeft de Hoop en hoe kan de Hoop bijdragen aan de toekomst van de Achtersluispolder? Welke plek krijgen makers en creatieven straks in de vernieuwde omgeving? Hoe kunnen zij aan deze vernieuwing bijdragen? Deze, en andere vragen, formuleren we in een poging tot coalitievorming van verschillende (lokale) stakeholders en de organisatie achter de Hoop, om een permanente plek van Maakgemeenschap De Hoop binnen de toekomstvisie van de Achtersluispolder te scheppen.