menu

Over De Hoop

expand_more

MAAKgemeenschap De Hoop

Aan de industriële rafelrand van Zaanstad, begonnen wij in 2019 met MAAKgemeenschap De Hoop aan de bouw van ons atelierdorp in een voormalige kartonfabriek. In de oude fabriek van 10.000 m2 zitten inmiddels 170 creatieve ateliers en werkplaatsen waar ruim 220 kunstenaars, creatievelingen en ambachtslieden actief zijn. 

De Hoop is onder het beheer van stichting Crealisatie uitgegroeid tot een vruchtbare broedplaats waar gemeenschappelijke werkplaatsen en faciliteiten ruimschoots aanwezig zijn: houtwerkplaats, metaalwerkplaats, keramiekwerkplaats, kookwerkplaats, zeefdruk/grafische werkplaats, bar/podiumruimte, community keuken en vergaderruimte. 

Dit ruime aanbod aan gemeenschappelijke ruimtes stimuleert de ontwikkeling en ontplooiing van onze kunstenaars en makers. De filosofie van de Crealisatie is hier werkelijkheid geworden: een netwerk aan faciliteiten en initiatieven waar kunstenaars met ambachtslieden samenwerken en ontwikkelen. 

De transformatie van open loods naar atelierdorp was een enorm bouwproject dat wij in fases hebben gerealiseerd. Sinds de oplevering en verhuur van de laatste ateliers, inmiddels drie jaar geleden, zijn we onze focus gaan verschuiven naar het bouwen van een gemeenschap.

De Crealisatie Coöperatie

De Crealisatie Coöperatie is een overkoepelende organisatie die op verschillende locaties in de rafelrand tussen Amsterdam en Zaandam plekken bouwt en ontwikkelt waar mensen samen kunnen wonen en werken. Wij verbinden creatieven met bedrijven en initiatieven in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en maken nieuwe stappen in de ontwikkeling van de creatieve rafelrand industrie.

Wij geloven niet in hiërarchische beslis-structuren en beheren op basis van een platte kennis-delende organisatie structuur: met sturing vanuit het behoeftes van onze huurders. De Crealisatie Coöperatie beheert en verhuurt studio- en atelierruimtes en faciliteert gezamenlijke voorzieningen als werkplaatsen, een materialen winkel en vervoersmiddelen ter ondersteuning van projecten. Hiermee stimuleert De Crealisatie Coöperatie ontwerptalent, kunstenaarschap en collectiviteit.

Visie

De Crealisatie Coöperatie richt zich op het ontwikkelen van een MAAKgemeenschap en plek in en voor de creatieve rafelrand industry.

De Crealisatie Coöperatie richt zich naast beheer en verhuur op vijf belangrijke speerpunten:

  • Educatie: Ontwikkelen van een kennis-delend platform ‘Rafelrand Academie’
  • Programmering: Podium voor debat, kunst en cultuur
  • Wonen: Realiseren van woon en werkruimte
  • Duurzaamheid: De Hoop gaat off-the-grid
  • Sociaal ondernemen: Creëren van maatschappelijke waarden

In de woorden van mede-initiatiefnemer Sjoerd Ruarus:

“De hoop is een Kweekvijver voor jong en oud. Voor mensen die nog niet genoeg geld hebben om een zelfstandige ruimte te huren of om grote investering te kunnen doen voor werktuigen die ze nodig hebben. Ik hoop dat de hoop een schakel in het proces kan zijn om een mooie carrière op te bouwen. Een gezellige, dynamische plek die als kweekvijver kan dienen voor mensen met talent die zich hier kunnen ontplooien.

Ik zie het als een groep mensen die het ontzettend leuk vinden om samen te werken, als een groep vrienden die hebben besloten om samen iets tofs te bouwen. Het gevoel van een gemeenschap.”